Parelketting koningin Josephine onder de hamer

Vorsten

29-09-2021 15:54:25

Een historische parelketting met diamanten die ooit van de Zweedse en Noorse koningin Josephine is geweest, gaat volgende maand onder de hamer in Hong Kong. Het is de derde keer dat het parelsnoer op een veiling te koop wordt aangeboden.

De negentiende eeuwse ketting staat formeel bekend als de Leuchtenberg-halsketting en zou gemaakt zijn door juwelier Marie-Étienne Nitot, de oprichter van het Maison Chaumet. Dat maakt sinds 1780 juwelen en had onder meer beroemdheden als Marie-Antoinette en Napoleon I als klanten. De ketting bestaat uit twee strengen parels waaraan zeven druppelvormige parels hangen.

De Leuchtenberg-halsketting is in 1995 voor het eerst op een veiling terechtgekomen. De Zweedse koninklijke familie bracht het stuk toen zelf in. In 2014 kwam de ketting voor de tweede keer op de markt. Tijdens een veiling in Zwitserland is er toen zo’n 3 miljoen euro voor betaald. Veilinghuis Sotheby’s veilt het stuk op 12 oktober in Hong Kong en heeft daar hoge verwachtingen van. “Aziatische verzamelaars vinden sieraden met een koninklijke herkomst erg belangrijk. Met deze ketting kan de koper straks een stukje geschiedenis bezitten en tegelijk van deze zeldzame parels genieten.”


Meer Zweden