Prins Carl Philip werkt mee aan audioboek over dyslexie

Vorsten

16-09-2020 20:13:38

De Zweedse prins Carl Philip en zijn vrouw prinses Sofia hebben meegewerkt aan een audioboek over dyslexie. Dat wordt op 22 september uitgebracht en moet veel van de mythen en vooroordelen daarover wegnemen. Carl Philip is net als bijvoorbeeld zijn vader koning Carl Gustaf en de Britse prinses Beatrice dyslectisch.

Iemand met dyslexie heeft moeite met lezen, spellen en schrijven. Dat wordt vaak pas laat opgemerkt waardoor een leerling op school moeite heeft om mee te komen of door klasgenoten wordt gepest en uitgelachen omdat er “domme” fouten worden gemaakt. Carl Philip (41), bij wie de diagnose werd gesteld toen hij tiener was, heeft daar in het verleden ruimhartig over verteld omdat hij die nare ervaringen ook heeft opgedaan.

Niet zo gek dus dat de prins zich met zijn stichting al jaren inzet om het probleem bespreekbaar te maken, andere mensen met dyslexie te helpen en te zorgen voor bewustwording bij bijvoorbeeld ouders en leerkrachten. Het boek Geliefde dyslexie (Älskade dyslexi) wordt voorgelezen door Linda Pira, terwijl prins Carl Philip het voorwoord verzorgt.


Meer Zweden

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord