Sofia wordt nieuwe prinses van Zweden

Vorsten

13-06-2015 12:56:00

STOCKHOLM – Zweden krijgt er zaterdag een prinses bij. Sofia Hellqvist betreedt als burger de slotkerk in het Koninklijk Paleis en komt er een uur later door haar huwelijk met prins Carl Philip als prinses en Hertogin van Värmland uit.

Het zal voor de Zweden nog even wennen zijn om de voormalige deelneemster aan Paradise Hotel als prinses te zien. Als fotomodel en ‘party girl’ heeft de op 6 december 1984 geboren Sofia Kristina Hellqvist een ‘kleurrijk’ verleden zoals een Zweedse nieuwssite het omschreef.

Die tijd ligt overigens al tien jaar achter haar. In de biografie die het hof van de aanstaande prinses verspreidde komt die episode haast vanzelfsprekend niet voor. Er wordt gesproken over haar schooljaren in Älvdalen, studie in accounting en yoga en zomerbaantjes in een sportwinkel, en als serveerster.

Maatschappelijk werk

Meer aandacht krijgt haar werk voor Project Playground, dat ze in 2010 oprichtte om kinderen in een achterstandsituatie in hun vrije tijd plezier en een kans om te spelen te bezorgen. Sinds april is Sofia niet meer betrokken bij de dagelijkse leiding maar is ze erevoorzitter.

De aanstaande prinses Sofia ontmoette Carl Philip voor het eerst in een chique nachtclub in Stockholm en vernieuwde de kennismaking bij een tennistoernooi. Daaruit ontstond de relatie die op 27 juni 2014 werd omgezet in een verloving en zaterdag in een huwelijk.


Meer Zweden

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft