Victoria deelt vlaggen uit op Zweedse feestdag

Vorsten

28-05-2021 15:12:11

Kroonprinses Victoria deelt dit jaar tijdens de Zweedse nationale feestdag vlaggen uit aan verenigingen en organisaties. Normaal is die taak weggelegd voor koning Carl Gustaf, maar die heeft zijn dochter gevraagd deze ceremoniële taak van hem over te nemen.

Het is een van de grote veranderingen in het programma van de nationale feestdag op 6 juni. Zweden viert dan dat het land in 1523 onafhankelijk werd van Denemarken. Sinds 2005 is ‘Nationaldagen’ een officiële vrije dag voor de Zweden.

De koninklijke familie laat zich op de feestdag zien met een rijtoer door Stockholm en een ceremonieel programma op Skansen, het openluchtmuseum op het schiereiland Djurgården in de Zweedse hoofdstad. Daar krijgen enkele organisaties en verenigingen die belangrijk worden geacht voor de samenleving een vlag uitgereikt. Dat gebeurt deze keer dus voor het eerst door kroonprinses Victoria.

Programma flink versoberd

Door de beperkende maatregelen vanwege de coronapandemie is het programma flink versoberd. Zo zal Carl Gustaf zijn toespraak niet in het openbaar houden op Skansen. Hij spreekt het volk toe vanuit Logården, een van de tuinen van het koninklijke slot. Dat deed hij vorig jaar overigens ook.

Logården is ook het toneel van de grote taptoe die ieder jaar ter afsluiting wordt gehouden. Die wordt gadegeslagen door het koninklijk paar, kroonprinses Victoria en haar man Daniel zijn daar ook bij aanwezig.


Meer Zweden

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel