Victoria en Daniel danken voor steun in afgelopen tien jaar

Vorsten

19-06-2020 12:37:13

Kroonprinses Victoria en prins Daniel maken vrijdag veel werk van hun tiende huwelijksverjaardag. Naast de nieuwe foto’s die eerder in de week werden vrijgegeven om de trouwdag te vieren, en de oproep aan het publiek om herinneringen aan de bijzondere dag te delen, plaatste het paar op Instagram zelf ook een herinnering.

“19 juni 2010 was een bijzondere en zeer gelukkige dag in ons leven. Tot de absoluut sterkste herinneringen behoren alle mensen die ervoor kozen om het op verschillende manieren met ons te vieren – op straat in Stockholm, in Ockelbo en andere delen van het land. We dragen nog steeds de warmte en goede wensen die we die dag hebben ontvangen. Vandaag willen we van de gelegenheid gebruikmaken om u te bedanken voor de steun die we gedurende deze tien jaar hebben ervaren en die veel voor ons betekent.”

Victoria en Daniel zijn overigens niet de enige leden van de koninklijke familie die vrijdag hun huwelijksverjaardag vieren. Victoria’s ouders koning Carl Gustaf en koningin Silvia zijn 44 jaar getrouwd. Dat betekent ook dat Silvia precies 44 jaar koningin van Zweden is. Dat is langer dan welke koningin – regerend of als gemalin – dan ook in de Zweedse geschiedenis.

Als trouwdag komt de datum 19 juni nog twee keer voor in de koninklijke geschiedenis. Op 19 juni 1823 trouwde de latere koning Oscar I met Joséphine van Leuchtenberg en op 19 juni 1850 was het kroonprins Karl die zijn jawoord gaf aan de Oranje-prinses Louise, kleindochter van koning Willem I en dochter van prins Frederik. In 1859 werd Karl koning van Zweden en Noorwegen en Louise, onder naam Lovisa, koningin. Hun enige dochter Louise trouwde met kroonprins Frederik (VIII) van Denemarken; onder hun kinderen zijn de Deense koning Christian X en de Noorse koning Haakon VII en onder de achterkleinkinderen de Belgische koningen Boudewijn en Albert II.


Meer Zweden

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.