Victoria viert verjaardag op Öland

Vorsten

2016-07-14 05:28:00

De gelukkigste jeugdherinneringen van de Zweedse kroonprinses Victoria liggen op het Oostzee-eiland Öland voor de kust bij Kalmar. Daar bracht ze van jongs af aan haar zomervakanties door met haar ouders, broer en zus. En daar keert Victoria op haar beurt nu elk jaar terug met haar eigen gezin, sinds kort uitgebreid met prins Oscar.

Victoria verwees naar haar mooi herinneringen in een toespraak die ze gaf ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van haar vader koning Carl Gustaf eerder dit jaar. Öland, waar de familie een vakantiehuis heeft Solliden genaamd, biedt rust en ontspanning, die eigenlijk maar één keer wordt onderbroken en dat is op de verjaardag van Victoria.

Elke veertiende juli is ‘Victoriadag’ op het eiland, dat de verjaardag van de prinses als ‘nationale feestdag’ bestempeld. De koninklijke familie doet er royaal aan mee. Victoria verschijnt met haar ouders na het lunchuur in de tuin van Solliden, waar de koning traditiegetrouw een praatje houdt en het ‘lang zal ze leven’ aanheft. De kroonprinses schudt een uur lang handen en neemt bloemen en tekeningen aan van de vele honderden belangstellenden.

Victoriadag

Dat zijn vooral vakantiegangers die ‘Victoriadag’ benutten om een glimp op te vangen van de koninklijke familie, met donderdag voor het eerst ook het nieuwe prinsje. ‘s Avonds is het opnieuw feest, maar dan in het intieme atletiekstadion van Borgholm waar een benefietconcert wordt gegeven en Victoria de jaarlijkse naar haar vernoemde sportbeurs uitreikt.

Weer of geen weer, de koninklijke familie zit daarbij op de eerste rij en laat zich vermaken, in de wetenschap dat ze een dag later weer met rust wordt gelaten.


Meer Zweden

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig