Zweden maken begin met feest voor Silvia

Vorsten

18-12-2013 18:20:00

STOCKHOLM – De Zweedse koningin Silvia viert maandag haar 70e verjaardag. In Stockholm zijn er tal van festiviteiten om daar bij stil te staan. Zo werd woensdag alvast een verjaardagsreceptie gehouden in het Koninklijk Paleis. Namens de regering kwam premier Frederik Reinfeldt gelukswensen aanbieden en ook parlementsvoorzitter Per Westerberg kwam langs.

Twee leden van de koninklijke familie lieten verstek gaan. De zwangere prinses Madeleine en haar man Chris O’Neill bleven weg. Madeleine, die eerder vanwege haar zwangerschap wegbleef bij de feestelijkheden rond de uitreiking van de Nobelprijzen, zou verkouden zijn, aldus een paleiswoordvoerder.

Voor koningin Silivia is donderdag in het Oscartheater een feestconcert georganiseerd met optredens van Zweedse artiesten. De opbrengst van de avond is voor ‘Zorg om de kinderen’, een instelling die over de wereld kinderen in nood helpt. Op de website van het koninklijk huis is een bijzonder verjaardagsinterview geplaatst. Begin december kregen voorbijgangers op het centraal station van Stockholm de kans op video vragen te stellen die Silvia een week later bekeek, en beantwoordde.

Brazilië

De Zweedse koningin is op 23 december geboren in Heidelberg. Twee jaar later verhuisde ze met haar familie naar Brazilië, het geboorteland van haar moeder. Silvia ontmoette de Zweedse kroonprins Carl Gustaf in 1972 bij de Olympische Spelen in München; in 1976, toen hij inmiddels koning was, trouwden ze.

“Ik heb een Braziliaans hart, een Duits hoofd en een Zweedse ziel”, zegt ze over de Braziliaans, Duitse en Zweedse ‘mix’ die ze in zich verenigt.

Meer Zweden