Zweeds hof klaar voor aankondiging geboorte

Vorsten

13-02-2014 11:29:00

STOCKHOLM – Het Zweedse koningshuis bereidt zich voor op de geboorte van de dochter van prinses Madeleine. De hoogzwangere prinses, die eind februari is uitgerekend, plaatste een foto van zichzelf op Facebook en bedankte voor alle vriendelijke woorden in de laatste dagen van haar zwangerschap, die ze zelf leest. Het paleis publiceerde donderdag een overzicht van het traditionele ceremonieel bij een koninklijke geboorte.De geboorte zal worden aangekondigd via een communiqué van de Rijksmaarschalk. Dat gebeurt heel modern via de website en Facebookpagina van het koningshuis. Er worden 21 saluutschoten afgeschoten, niet alleen in Stockholm tegenover het Koninklijk Paleis maar ook op 4 andere plaatsen in het land.

Koning Carl XVI Gustaf roept kort na de geboorte de ministerraad bijeen in het paleis, om de blijde gebeurtenis officieel te melden en om titel en naam van de boreling bekend te maken. In de paleiskapel wordt kort na de geboorte ook een dankdienst gehouden, een traditioneel Te Deum.

Met één vast onderdeel van de traditie heeft het paleis problemen. Het is gebruik dat getuigen de geboorte van een prins of prinses bevestigen. Maar omdat prinses Madeleine zal bevallen in haar woonplaats New York, is daar nog geen oplossing voor gevonden.


Meer Zweden

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel