Zweedse koning alleen met videoboodschap bij Nobel-ceremonie

Vorsten

06-12-2020 14:14:21

Koning Carl Gustaf beleeft dit jaar de rustigste decembermaand sinds hij in september 1973 op de troon is gekomen. Normaal is zijn agenda gevuld met ontvangsten, diners en galavoorstellingen rondom de plechtige uitreiking van de Nobelprijzen op 10 december. Dit jaar echter zijn vanwege de coronacrisis alle feestelijkheden afgelast en is de rol van de koning beperkt tot een videoboodschap.

De Nobelprijzen worden niet in Stockholm uitgereikt maar in de woonplaats van de verschillende winnaars of in de dichtstbijzijnde Zweedse diplomatieke vertegenwoordiging, zoals de consulaten in San Francisco en New York. De plechtigheden zijn niet publiek toegankelijk maar kunnen via een livestream worden gevolgd.

Op 10 december is er in het stadhuis van Stockholm een kort eerbetoon door de Nobel-stichting aan de laureaten, waarbij voorzitter Carl-Henrik Heldin het woord voert en compilaties worden getoond van de overhandiging van de prijzen eerder in de week. Daar wordt ook de videoboodschap van koning Carl Gustaf afgespeeld. Het geheel wordt weer opgenomen en uitgezonden door de Zweedse televisie en de website van de Nobel-stichting.

In Noorwegen gebeurt eerder die dag iets soortgelijks voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties. In Oslo is een kort besloten programma, zonder publiek, en in Rome wordt de prijs uitgereikt. De Noorse televisie doet verslag.

Meer Zweden