Zweedse koning gelooft dat Zweden crisis zal overwinnen

Vorsten

2020-04-05 19:28:41

De Zweedse televisie heeft zondagavond een eerder in de week opgenomen boodschap uitgezonden van koning Carl Gustaf aan de Zweedse bevolking. De opname is gemaakt in het kasteel Stenhammar in Sörmland, waar de koning en koningin Silvia zich vanwege de coronacrisis al enige tijd hebben teruggetrokken. De koning sprak aan het begin van wat christenen de ‘heilige week’ noemen, de week voor Pasen, “een tijd waar veel mensen naar uitkijken”.

“Het is een tijd waarin we graag reizen en misschien tijd doorbrengen met familie en vrienden”, aldus de koning. “Velen gaan naar de kerk. Maar deze Pasen is een deel hiervan niet mogelijk. We moeten dit accepteren. We moeten opnieuw nadenken, ons voorbereiden om thuis te blijven. We kunnen hier verdrietig over zijn. Maar er komen meer paasvakanties. Voor de meesten van ons vereist dit immers relatief kleine opofferingen – vooral als we dit vergelijken met ernstig ziek worden of een vriend of lid van onze familie verliezen.”

Volgens Carl Gustaf heeft de pandemie “een zware slag toegebracht aan onze bedrijven, werknemers en de Zweedse economie – aan de Zweedse samenleving als geheel. Er vindt civiele mobilisatie plaats. Ik denk met name aan de zorgsector. Daar werken medewerkers en vrijwilligers nu – samen – om zoveel mogelijk levens te redden. Dit is een enorme taak. Er is moed voor nodig. En het vereist uithoudingsvermogen. Ik dank ieder die betrokken is bij dit essentiële werk.”

Toekomst

De keuzes die mensen nu maken zullen deels de toekomst bepalen, stelde de koning. “Dacht ik aan andere mensen? Of heb ik mezelf op de eerste plaats gezet? We zullen nog lang moeten leven met de keuzes die we vandaag maken. Ze zullen velen beïnvloeden.”

Carl Gustaf wees erop dat hij eind deze maand 74 jaar wordt. “Dat is nogal een leeftijd. Maar dit betekent ook dat ik veel van de crises heb meegemaakt die ons land heeft doorstaan. Ik heb gezien hoe crises ons helpen om opnieuw te evalueren, om onderscheid te maken tussen belangrijk en onbelangrijk. Hoe angst verandert in een begrip van de ernst van het probleem en hoe het kan worden opgelost. En een ding dat ik heb geleerd is dit: hoe diep of langdurig een crisis ook wordt, er zal uiteindelijk een einde aan komen.”

Daarbij verwees hij opnieuw naar het paasfeest. “Pasen komt eraan. En of we het nu vieren of niet, ik geloof dat we de boodschap kunnen omarmen: De reis is lang en zwaar. Maar uiteindelijk zegeviert het licht over de duisternis en zullen we weer hoop kunnen voelen.”


Meer Zweden

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!