Carl Gustaf opent parlementaire jaar Zweden

Vorsten

30-09-2014 08:05:00

STOCKHOLM – De Zweedse koning Carl XVI Gustaf opent dinsdag het nieuwe parlementaire jaar van de nieuw samengestelde Riksdag. De koning houdt een korte toespraak met een algemene strekking. Het is geen samenvatting van het regeringsbeleid zoals bijvoorbeeld de speeches van de Britse koningin en de Nederlandse koning dat zijn. De regering komt daar zelf mee.

Bij de plechtigheid in het parlement zijn ook koningin Silvia, kroonprinses Victoria, prins Daniel en prins Carl Philip aanwezig. Eerder op de dag, voorafgaand aan de gang naar het parlement, is de koninklijke familie bij de traditionele dienst in de Grote Kerk van Stockholm. Dinsdagavond wonen de koning en zijn familie ook het feestconcert bij dat in het Concertgebouw van de hoofdstad wordt gegeven. Voor dit concert zijn ook de regering en het parlement uitgenodigd.

Vooruitlopend op de opening van de nieuwe Riksdag heeft Carl Gustaf maandag al de nieuwe parlementsvoorzitter Urban Ahlin in audiëntie ontvangen, maakte het paleis bekend.

Tot 1975 vond de opening niet plaats in de Rijksdag, maar in de Staatszaal van het Paleis. Sinds 1755 vond de opening van het parlementaire jaar daar plaats, het was ook de plek waar het parlement bijeen kwam onder voorzitterschap van de koning. De zilveren troon was een geschenk aan koningin Kristina ter gelegenheid van haar kroning in 1650.

Koning Oscar II opent het parlement in 1902

Koning Oscar II opent het parlement in 1902

Carl XVI Gustaf in 1974, de laatste keer dat de Rijksdag vanuit het paleis werd geopend.

Carl XVI Gustaf in 1974, de laatste keer dat de Rijksdag vanuit het paleis werd geopend.

Meer Zweden