Zweedse koning voorgesteld aan nieuwe ministersploeg

Vorsten

2021-07-09 17:24:36

De Zweedse koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria hebben een ontmoeting gehad met het nieuwe kabinet van premier Stefan Löfven. Dat gebeurde op het koninklijke slot in Stockholm. Carl Gustaf was voorzitter tijdens een speciale vergadering.

Löfven moest een nieuwe regeringsploeg samenstellen nadat hij een motie van wantrouwen niet overleefde. Daardoor viel zijn minderheidsregering. In zijn toespraak refereerde Carl Gustaf aan de politieke crisis in zijn land. Zo zei hij dat het niet de eerste keer was tijdens zijn koningschap dat er “turbulentie” rond de regering was. “Er waren regeringen waarvoor de steun niet altijd even overtuigend was. Ondanks dat is er steeds op een democratische en ordelijke wijze een oplossing gevonden.”

Volgens Carl Gustaf is dat ook nu het geval. “We hebben opnieuw de bevestiging gekregen dat ons politieke systeem sterk is”, zei hij, doelend op het feit dat Löfven geslaagd is in zijn opzet om een nieuwe regering te vormen. “Het democratische proces heeft gewerkt zoals het is bedoeld.”

Na afloop van de vergadering werd Löfven nog gevraagd of de koning lastige vragen had gesteld over de nieuwe regering. De premier antwoordde volgens de krant Svenska Dagbladet dat de vorst geen moeilijke vragen voor hem had maar wel geïnteresseerd was in hoe hij de regeringscrisis had opgelost.


Meer Zweden

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana