Zweedse koningshuis begint nieuwe jaar digitaal

Vorsten

08-01-2021 21:16:33

De Zweedse koninklijke familie gaat maandag voor het eerst na het kerstreces weer aan de slag. Digitaal wel te verstaan. De regering heeft de coronamaatregelen net aangescherpt en bijvoorbeeld alle samenkomsten – ook privé – beperkt tot maximaal acht personen. Dat betekent ook voor het koningshuis voornamelijk thuiswerken.

Koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria beginnen daar gelijk al mee met onlinedeelname aan de jaarlijkse nationale conferentie over ‘Folk och Försvar’, het ‘volk en defensie’. Daar wordt onder meer gediscussieerd over de strijdkrachten en veiligheidsvraagstukken.

De tweedaagse ‘Rikskonferens’ bestaat al sinds 1946 en wordt doorgaans gehouden in het Högfjällshotel in Sälen. Vanwege de coronapandemie is het evenement verplaatst naar Stockholm en is alles digitaal. Victoria neemt beide dagen deel, koning Carl Gustaf alleen de eerste dag, zo meldt de agenda van het Zweedse hof.

Dopingvrij

Victoria’s echtgenoot prins Daniel komt maandag ook in actie. Hij neemt deel aan de inauguratie van de antidopingorganisatie ‘Anti-Doping Sweden’. Die is vanaf 1 januari actief en wil het recht van sporters verdedigen om deel te nemen aan dopingvrije sport.

Volgende week woensdag hebben het koningspaar, kroonprinses Victoria en prins Daniel een digitale ontmoeting met de vertrekkende directeur van de Nobel-stichting, Lars Heikensten en met de nieuwe directeur Vidar Helgesen.


Meer Zweden

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord