Zweedse koninklijke familie mist dit jaar Nobelprijsgala

Vorsten

21-07-2020 18:17:32

De Zweedse koninklijke familie moet het dit jaar doen zonder het belangrijkste evenement van de koninklijke agenda. Het Nobelcomité heeft dinsdag namelijk laten weten dat de uitreiking van de Nobelprijzen vanwege de coronacrisis niet op de gebruikelijke wijze zal plaatsvinden en dat daarom ook het grote galadiner in het stadhuis van Stockholm niet doorgaat. Het traditionele Nobelconcert in het Concertgebouw zal zonder publiek plaatsvinden.

Bij al deze gelegenheden is een hoofdrol weggelegd voor koning Carl Gustaf, die daarbij wordt vergezeld door zijn gezin, met aanhang. De koning is ook degene die de Nobelprijzen overhandigt, met uitzondering van de Nobelprijs voor de Vrede. Die wordt in Noorwegen uitgereikt, in aanwezigheid van de Noorse koning Harald.

“Er zijn twee problemen”, aldus de vertrekkende voorzitter van de Nobel-stichting, Lars Heikensten tegen de krant Dagens Nyheter. “Je kunt niet zoveel mensen zo dicht opeengepakt samenbrengen, en het is onduidelijk of mensen wel naar Zweden kunnen reizen op de manier die ze willen.” Op dit moment bijvoorbeeld wordt reizen naar Zweden door veel andere landen afgeraden. Er wordt nog gestudeerd op een alternatieve uitreiking van de prijzen die traditioneel in oktober bekend worden gemaakt en op 10 december uitgereikt.

Het galadiner is een mega-operatie waarbij 35 mensen de hele dag bezig zijn om de tafels gereed te maken voor de 1350 genodigden. Er is bijna een halve kilometer tafellaken nodig voor de in totaal 350 meter aan tafels, waarop 5400 glazen staan en 9540 stuks bestek liggen. In 2019 werden 400 flessen champagne geopend en 450 flessen wijn. De gasten namen ook 350 liter koffie tot zich.


Meer Zweden

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.