Zweedse kroonprinses feliciteert jarige Verenigde Naties

Vorsten

24-10-2020 19:31:38

De Zweedse kroonprinses Victoria heeft zaterdag ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de Verenigde Naties namens Zweden een speciale felicitatie gestuurd aan de volkerenorganisatie die op 24 oktober 1945 het licht zag.

“Onze inspanningen bundelen, dat was wat de lidstaten afspraken toen ze het VN-handvest ondertekenden dat 75 jaar later nog steeds van kracht is. Onze inspanningen bundelen om voor iedereen een vreedzame en veilige wereld te creëren, een wereld waar mensenrechten worden gerespecteerd en beschermd”, aldus de Zweedse troonopvolger. “Dat idee over de kracht van internationale samenwerking blijft bestaan. En is is meer dan ooit nodig.”

Iets vergelijkbaars zei koningin Máxima vrijdag ook in een boodschap voor de wereldgemeenschap. “75 jaar VN is een goed moment om tegen elkaar te zeggen: we hebben samen heel veel bereikt. Maar ook een moment om te zeggen: we moeten samen verder want er is nog heel veel te doen”, aldus de koningin. “Wij hebben de VN hard nodig. Niemand kan het alleen.”

Kroonprinses Victoria was van 2016 tot 2016 een van de zeventien speciale ambassadeurs die door toenmalig VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon werden gevraagd aandacht te vragen voor de bijzondere duurzame ontwikkelingsdoelen die de lidstaten met elkaar hebben afgesproken. De Belgische koningin Mathilde is nog steeds ambassadeur en richt zich in het bijzonder op geestelijke gezondheid.


Meer Zweden

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord