Zweedse televisie zet koning in het zonnetje

Vorsten

2016-04-05 08:25:00

De Zweedse televisiezender SVT pakt eind deze maand flink uit voor de viering van de zeventigste verjaardag van koning Carl XVI Gustaf. Dat blijkt uit de programmering voor 30 april, de geboortedag van de koning.

De uitzending begint om kwart voor tien ’s ochtends waarbij de televisie rechtstreeks verslag doet van de dankdienst – het Te Deum – in de kapel van het Koninklijk Paleis, en daarna van het militaire eresaluut aan de koning bij het paleis, en de ‘balkonscène’ na afloop aan de voorkant. Vervolgens wordt ook de rijtoer naar het stadhuis van Stockholm uitgezonden.

Koning Carl Gustaf heeft ook een interview gegeven aan SVT. Dat wordt twee dagen voor zijn verjaardag al uitgezonden en op 30 april herhaald. De koning spreekt onder meer over hoe hij geprobeerd heeft de monarchie te moderniseren, over zijn uitdagingen, zijn toewijding aan het milieu en zijn kleinkinderen.

Die dag is er ’s avonds nog een uitzending van anderhalf uur vanuit het Koninklijk Paleis waarbij wordt teruggekeken op de gebeurtenissen van de dag en de aankomst van de genodigden voor het diner wordt geregistreerd.


Meer Zweden