Nederlands verleden in India op agenda staatsbezoek

ANP

17/10/2019 1:56 am

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ronden donderdagochtend hun verblijf in Mumbai af met een ontmoeting met de gouverneur van de deelstaat Maharashtra, en vertrekken dan naar Kochi in het zuidelijke Kerala. Dat krijgt op de vierde dag van het staatsbezoek aan India onder meer het Nederlandse verleden in dit deel van Azië aandacht.

Dat gebeurt bij een uitstapje naar het zestiende eeuwse Mattancherry Palace, dat ook bekend staat als ‘Dutch Palace’, en tegenwoordig een archeologisch museum huisvest. Het is onderdeel van Fort Kochi, een vroegere grote handelspost van de VOC. Die was zeer actief langs de Indiase kust en handelde er onder meer in specerijen en textiel.

Het koningspaar krijgt een rondleiding door het museum en een presentatie over verleden, heden en toekomst van de samenwerking met Kerala. Ook verricht het paar de opening van een tijdelijke tentoonstelling met onder meer door Nederland geschonken kaarten.

Aansluitend gaan koning en koningin naar Nedspice, waar ze verslag krijgen over wat tussen Nederlandse en Indiase bedrijven en instellingen is besproken over verbetering van land-en tuinbouw. Tijdens het koninklijk bezoek wordt ook de symbolische opening verricht van een ‘Centre of Excellence voor de horti-en floriculture’ waar Nederland bij is betrokken.


Meer Nederland