Jubileum kerstrede Roemeense koning

Vorsten

24/12/2015 6:54 pm

BOEKAREST – De Roemeense koning Mihai heeft donderdag in zijn kerstboodschap de Roemenen eraan herinnerd dat hij allereerste kersttoespraak hield in 1940, nu 75 jaar geleden. In dat jaar was zijn vader koning Carol II tot aftreden gedwongen en had de pas 19-jaar oude Mihai de troon overgenomen.

Kort na kerst 1947 werd hij zelf door het communistische bewind gedwongen Roemenië te verlaten. Mihai, in het Westen vaak Michael genoemd, bleef echter ook vanuit ballingschap via bijvoorbeeld Radio Vrij Europa de Roemeense bevolking toespreken. De laatste twintig jaar worden zijn boodschappen ook weer uitgezonden, al spreekt de inmiddels 94-jarige koning deze de laatste jaren niet meer zelf uit.

Mihai sprak met waardering over de Roemeense jeugd, die werkte aan een betere toekomst voor hun vaderland. Hij had ook aandacht voor de ouderen, van wie moed en doorzettingsvermogen kon worden geleerd.

De koning, die nog maar weinig in het openbaar verschijnt, was blij over de herleving van koninklijke tradities en vergat niet om in zijn kerstwens de Roemenen van Bessarabië te betrekken, het gebied buiten de landsgrenzen dat nu toebehoort aan Moldavië en Oekraïne.


Meer Niet-regerend