‘Britse royals leven in aquarium’

Vorsten

30/07/2015 2:01 pm

WOODBURY – De Britse royals leven in een soort vissenkom. Dat zegt Richard Lett, die jarenlang de beveiliging van een aantal leden van het Britse koningshuis voor zijn rekening nam. “Ze hebben een geweldig leven, maar daarvoor moeten ze wel hun anonimiteit opofferen”, zegt Lett tegen de lokale krant Woodbury Bulletin. “De keerzijde van de medaille is dat je publiek bezit wordt.”

Lett was tijdens het huwelijk van prins William en Catherine verantwoordelijk voor de beveiliging. “Ik dacht steeds: mijn God, ik ben hier, dit gebeurt echt. Ik sta op slechts een paar meter afstand en dit gaat de geschiedenisboeken in.”

De 51-jarige bewaker werkte ruim twintig jaar voor de Britse koninklijke familie. Na de dood van prinses Diana was het Letts taak de prinsjes William en Harry in de gaten te houden. “Je kunt je wel voorstellen dat het een moeilijke tijd voor ze was, ik leefde echt met hen mee. Enerzijds moest het land om leren gaan met het verlies van een icoon, anderzijds de jongens met het verlies van hun moeder.”

Tijdens zijn dienstjaren werd Lett naar eigen zeggen ‘een soort trouwspecialist’. Hij verzorgde de beveiliging voor het huwelijk van prins Edward en de bruiloft van prins Charles en Camilla. Voor de trouwerij van William en Kate kreeg Lett een uitnodiging, maar die sloeg hij af. “Het beste trouwcadeau dat ik William kon geven was het regelen van de beveiliging. Ik wist goed wat hij wilde met het oog op hun privacy, de beveiliging kan bij zo’n evenement al snel de overhand krijgen.”


Meer Overig