Dertig jaar cel in voor beledigen monarchie

Vorsten

07/08/2015 11:11 am

BANGKOK – Kritiek op het Thaise koningshuis, in welke vorm dan ook, wordt in Thailand niet geduld. Dat bleek vrijdag nogmaals uit de veroordeling tot dertig jaar celstraf voor majesteitsschennis van de onfortuinlijke Pongsak Sriboonpeng. De man kwam er in de ogen van de Thaise rechters nog goed vanaf want oorspronkelijk luidde de strafeis zestig jaar.

Pongsak Sriboonpeng (48) plaatste op Facebook zes berichten die werden bestempeld als beledigend voor de monarchie. Voor elk van de berichten werd hij veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en alleen omdat de man schuld bekende, werd de uiteindelijke straf gehalveerd tot dertig jaar.

Beroep tegen de uitspraak is niet mogelijk. Pongsak Sriboonpeng werd berecht door een militaire rechtbank op grond van de uitzonderingsbepalingen die de militaire junta die in mei 2014 de macht greep instelde. Sinds het aantreden van de junta is het aantal veroordelingen voor ‘lèse majesté’ gestegen. De regering probeert ook naar het buitenland uitgeweken critici uitgewezen te krijgen voor berechting.

Thailands majesteitsschenniswet kent een maximumstraf van vijftien jaar en is één van de strengste ter wereld. De wet wordt niet zelden gebruikt om politieke tegenstanders uit te schakelen. Maar een geestelijke verwarde man die een portret van koning Bhumibol beschadigde, kreeg donderdag ook vijf jaar gevangenisstraf.


Meer Andere Huizen