Elizabeth laat paleis over aan publiek

Vorsten

25/07/2015 2:48 pm

BALMORAL – Buckingham Palace verwelkomde zaterdagmorgen de eerste bezoekers voor de zomeropenstelling. Die duurt acht weken en in die tijd nemen volgens verwachting ruim 410.000 belangstellenden een kijkje in de staatsievertrekken van het paleis. Een toegangskaartje kost 29 euro en de netto-opbrengst is voor de Royal Collection Trust, die de koninklijke kunstschatten beheert.

Tijdens de zomeropenstelling, die in 1993 voor het eerst plaatsvond, laat koningin Elizabeth zich niet zien. De vorstin is naar verluidt al neergestreken in Schotland waar ze traditioneel twee maanden verblijft.

Balmoral Castle, haar zomerresidentie, is nog tot 2 augustus open voor het publiek, dus verblijft Elizabeth elders op het uitgestrekte landgoed. Andere jaren gebruikte ze de tijd tussen de opening van Buckingham Palace en de sluiting van Balmoral wel eens voor een vaartocht langs de Schotse kust. Buitenlandse vakanties zijn er voor Elizabeth niet bij.

Het is ook op Balmoral dat de koningin op 9 september de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis zal worden. Die dag passeert ze het oude record van koningin Victoria, die 63 jaar en 217 dagen regeerde. De precieze berekening is gemaakt door Buckingham Palace, die daarbij ook de uren meetelde en rekening hield met schrikkeljaren.

Gratis voor jou


Meer Overig