Meer Thai aangeklaagd voor beledigen koning

Vorsten

11/12/2015 12:15 pm

BANGKOK – Honderden Thai wacht vervolging voor majesteitsschennis. Dat meldt vrijdag de online nieuwssite Matichon. De Thai hebben deelgenomen aan discussies op Facebook op een pagina van de roodhemden, die onder meer oppositie voeren tegen het huidige militaire bewind.

Volgens de junta is de door 60.000 Thai gedeelde Facebook-pagina van de ‘National Red Shirts Association’ anti-monarchistisch en anti-regeringsgezind en daarmee een gevaar voor de staatsveiligheid. En anti-monarchistisch betekent in Thailand automatisch ook in strijd met de zeer strenge ‘lèse majesté’ wet, die elke belediging van koning, koningin en kroonprins strafbaar stelt.

De maximumstraf is vijftien jaar, maar straffen kunnen worden opgeteld. Wie bijvoorbeeld twee keer een ‘like’ heeft gegeven op een artikel dat of foto die door de autoriteiten wordt aangemerkt als beledigend, kan twee keer vijftien jaar celstraf krijgen.

Opruiing

Donderdag was al een man aangehouden omdat hij op Facebook met een ‘like’ had gereageerd op artikelen en foto’s over corruptie bij de aanleg van een nieuw beeldenpark met gigantische standbeelden van Thaise koningen. Daarmee had de man opgeroepen tot opruiing en had hij majesteitsschennis gepleegd.

Mensenrechtenorganisaties, de VN en buitenlandse ambassadeurs hebben de afgelopen maanden het draconische gebruik van de wet op majesteitsschennis – veroordelingen vinden plaats door militaire tribunalen en beroep is niet mogelijk – al veroordeeld.


Meer Andere Huizen