Opname herinnert Elizabeth aan rampjaar 1936

Vorsten

18/07/2015 1:23 pm

LONDEN – Buckingham Palace was er afgelopen nacht al snel bij om te reageren op de sensationele publicatie van boulevardblad The Sun. De krant toonde opnamen uit 1933 of 1934 waarop prinses Elizabeth van York – de huidige koningin Elizabeth – als zes-of zevenjarige de Hitlergroet brengt. Ze deed dat naar voorbeeld van haar moeder, toen Hertogin van York en kennelijk aandringen van haar oom David, destijds de Prins van Wales en toekomstig koning Edward VIII.

Het waren privé-opnamen, waarvan het paleis niet de authenticiteit betwistte, maar wel het gebruik. The Sun wilde niet vertellen hoe de filmbeelden in het bezit van de krant zijn gekomen. Buckingham Palace zal dat nu zeker onderzoeken. Heeft iemand die toegang had tot de Royal Archives een kopie gemaakt, of was er een kopie in de nalatenschap van Edward VIII? De filmbeelden zijn volgens The Sun gemaakt in Schotland en Elizabeths vader hanteerde de camera terwijl zijn gezin en zijn broer de nazi-groet nadeden.

De beelden die de kranten breed uitsmeerde over de voorpagina en de eerste pagina’s, herinnerden Elizabeth aan een van de zwartste bladzijden uit de recente geschiedenis van de Britse monarchie, het jaar 1936. Door het overlijden van haar grootvader George V kwam haar oom David, zoals hij in de familie werd genoemd, op de troon als Edward VIII. Voor het jaar om was echter, en zonder te zijn gekroond, was Edward al weer afgetreden en was haar vader Albert onder de naam George VI koning geworden. Geheel onvoorbereid, en lijdend aan een spraakgebrek. Elizabeth, toen tien jaar oud, was niet langer gewoon Prinses van York, maar troonopvolgster.

De koninklijke familie heeft Edward VIII, na zijn aftreden Hertog van Windsor, zijn keuze nooit vergeven. Hij trad af om met zijn geliefde Wallis Simpson te trouwen. Een onvergeeflijk plichtsverzuim aldus met name Elizabeths moeder. De hertog van Windsor wilde in Britse ogen ook verder niet deugen en schurkte, ook toen de kwade bedoelingen van Hitler wel duidelijk waren, wel erg tegen de Führer aan. Hitler dacht hem na de verovering van Engeland daar weer op de troon te kunnen zetten. Zover kwam het niet, maar Elizabeth (sinds 1952 koningin) heeft altijd afstand behouden tot haar oom.


Meer Overig