Aanstaande koning benoemt thuis een regent

Vorsten

2019-01-29 12:29:00

Maleisië installeert donderdag de sultan van de deelstaat Pahang als nieuwe koning. Sultan Abdullah is vorige week voor een periode van vijf jaar gekozen. In zijn afwezigheid regeert in Pahang een regent. Die is dinsdag in het Istana Abu Bakar, het paleis in Pekan, op zijn beurt plechtig geïnstalleerd als ‘Pemangku Raja’. Dat regentschap gaat in op het moment dat de sultan de eed heeft afgelegd als koning.

Voor de tweede keer in korte tijd verzamelde de koninklijke familie van Pahang zich in de Troonzaal van het paleis. Op 15 januari was daar sultan Abdullah geïnstalleerd die in een stille paleisrevolutie zijn vader Ahmad Shah had vervangen. Pahang was namelijk aan de beurt om de nieuwe Yang di-Pertuan Agong, zoals de titel van de koning luidt, te leveren, maar het was duidelijk dat de oude en zieke Ahmad Shah (88) die functie niet meer kon bekleden.

De familie besloot toen om de als regent optredende kroonprins op de troon te zetten. Op die manier had de deelstaat wel een goede kandidaat voor het koningschap van Maleisië. Het werkte. Vorige week werd Abdullah tot koning gekozen. Dat betekende wel dat er thuis snel orde op zaken moest worden gesteld.

Eedaflegging

De snelle troonswisseling hield in dat er nog geen nieuwe kroonprins was en dat deze vervolgens meteen aan de bak moest om de sultan de komende vijf jaar te vervangen als regent. De in Engeland aan de koninklijke academie studerende oudste zoon prins Hassanal Ibrahim (23) werd naar huis ontboden om dinsdag de eed af te leggen als nieuwe kroonprins én regent.

Van sultan Abdullah kreeg hij stichtende woorden mee om goed voor Pahang en zijn inwoners te zorgen. ,,Er rust grote verantwoordelijkheid op je schouders”, aldus de sultan.


Meer Andere Huizen