Koning ontneemt kleinzoon last van troonopvolger

Vorsten

10/08/2015 3:38 pm

BOEKAREST – Prins Nicolae van Roemenië was niet opgewassen tegen de taken en rol die van hem werden verwacht. Zijn grootvader koning Mihai heeft daarom in overleg met de prins en zijn moeder prinses Elena besloten de 30-jarige Nicolae met onmiddellijke ingang te ontheffen van zijn titels en recht op troonopvolging.

Die verklaring geeft de koninklijk raadsman John Luca Vlad maandag tegenover Roemeense media nadat het hof het verrassende besluit ten aanzien van Nicolae (30) had bekendgemaakt. In Roemenië was het besluit ‘breaking news’. De prins was de laatste jaren juist naar voren geschoven om de in 1947 door de communisten afgeschafte monarchie toekomst te geven. Hij nam aan tal van evenementen deel en vertegenwoordigde het koningshuis ook in het buitenland.

“Er knaagde echter iets”, aldus Vlad. “Dit was niet de bestemming die Nicolae voor zichzelf zocht. Het verlangde van hem dat hij er 24 uur per dag mee bezig was.” Daarom is het besluit genomen hem zijn last te ontnemen. “Het is geen straf, het is een beslissing gericht op de toekomst. Het staat Nicolae toe zich met andere zaken bezig te houden die hem na aan het hart liggen”, verduidelijkte de raadsman het voor de 94-jarige koning ‘moeilijke en droevige besluit’.

De in Zwitserland geboren Nicolas Medforth-Mills kwam in 1992 voor het eerst met zijn moeder en grootvader naar Roemenië. In 2007 vestigde Mihai zijn hoop voor de toekomst op zijn kleinzoon, die bij zijn 25ste verjaardag in 2010 prins werd en in de lijn van troonopvolging kwam.


Meer Andere Huizen