Bijna helft Serviërs voor invoering monarchie

Vorsten

27/07/2015 7:14 pm

BELGRADO – Als de lezers van de Servische krant Blic het voor het zeggen hadden, dan is er een kans dat kroonprins Aleksander II bij zijn volgende verjaardag niet alleen een kers op zijn taart heeft, maar ook een kroon op zijn hoofd. Dat blijkt althans uit de online enquête die Blic houdt met de vraag ‘moet Servië een monarchie zijn?’

Aanleiding voor de poll is de recente zeventigste verjaardag van Aleksander die met een meerdaags feest rond het koninklijk paleis in Belgrado werd gevierd. Het Zweedse koningspaar was erbij, maar ook koningin Sofia van Spanje, prins Albert van Monaco en de voormalige Bulgaarse koning Simeon II.

Aleksander pleit al sinds jaar en dag voor de vervanging van de Servische republiek door een constitutionele monarchie. “We hoeven niet op mijn volgende verjaardag te wachten. Nu kan het ook”, zei hij in een reactie op de enquête tegen Blic.

Hoopvol

Maandagavond bleek 49 procent van de deelnemers voorstander en 44,6 procent was tegen. Voor Aleksander een hoopvol cijfer, al betekent het nog niet dat de landelijke politici diezelfde vraag zullen willen voorleggen in een referendum.

Aleksanders vader Petar II was de laatste koning van Joegoslavië, waarvan Servië destijds deeluitmaakte. Hij werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen hij in ballingschap in Londen, verbleef door het communistische bewind in Belgrado afgezet en tot staatsvijand verklaard.


Meer Andere Huizen