Cambodjaanse koningin bezoekt haar oude lyceum

Vorsten

2019-01-11 15:48:00

Koningin-moeder Monineath Sihanouk van Cambodja heeft vrijdag een nostalgische reis gemaakt naar haar eigen middelbare schooljaren. Ze deed dat met een bezoek aan het Frans lyceum René Descartes in Phnom Penh, waar ze zelf 69 jaar geleden naar school ging, zoals ze leraren en leerlingen in een Franstalige toespraak vertelde.

“Het heeft me veel plezier gedaan om opnieuw kennis te maken met de school uit mijn jeugd”, schreef de moeder van koning Norodom Sihanouk in een dankbrief aan het Lycée. Ze sprak tevens de wens uit dat het lyceum de Franse taal mag blijven bevorderen, de taal die “symbool is van de vriendschap tussen onze beiden landen.”

De school is gesticht toen Cambodja nog onder Frans koloniaal bestuur stond. Er zijn tegenwoordig 1100 leerlingen die tot aan het eindexamen van de middelbare school op het lyceum verblijven. Monineath – destijds Monique geheten – was pas vijftien toen ze de veertien jaar oudere koning Norodom Sihanouk ontmoette, en zestien toen ze in een stil gehouden ceremonie in 1952 met hem trouwde. De bruiloft werd in 1955 nog een keer overgedaan. Sihanouk had overigens meerdere vrouwen, maar bleef tot zijn dood samen met Monineath.


Meer Andere Huizen

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana