Duizenden jonge vrouwen dansen voor koning

Vorsten

31/08/2015 4:59 pm

LOBAMBA – In een kleurenrijke ceremonie hebben tienduizenden meisjes en jonge vrouwen maandag voor de koning van Swaziland gedanst en gezongen. Koning Mswati III koos daarna uit de danseressen zijn vijftiende vrouw.

De Umhlangadans geldt als het culturele hoogtepunt van het jaar in het landje in zuidelijk Afrika. Critici zien in de dans echter vooral een bevestiging van de absolute macht van de polygame koning.

De vrouwen dansten in een grote arena urenlang voor de koning, waarop een rode loper werd uitgerold en hij met vijftig andere mannen de rijen vrouwen inspecteerde. Volgens de autoriteiten deden 40.000 meisjes en vrouwen aan het ritueel mee.

Voorvechters voor vrouwenrechten vinden de dans een seksistisch ritueel dat de deelneemsters tot objecten terugbrengt. In Swaziland wordt het echter vooral gezien als een manier om maagdelijkheid en onthouding te promoten. Of de deelneemsters echt maagd zijn wordt overigens niet getest.

De 47-jarige Mswati regeert sinds 1986 en staat bekend om zijn overdadige levensstijl.

Volgens de Wereldbank leeft twee derde van zijn 1,4 miljoen onderdanen in armoede. Swaziland heeft bovendien het hoogste percentage hiv-geïnfecteerden ter wereld. Meer dan een kwart van de bevolking is besmet. Ook wat betreft tuberculosebesmettingen is Swaziland wereldrecordhouder. De levensverwachting ligt net boven de vijftig jaar, dertig jaar minder dan in Westerse landen.


Meer Andere Huizen