Graaf van Parijs overlijdt op 85-jarige leeftijd

Vorsten

21-01-2019 14:32:00

Henri, graaf van Parijs en hoofd van het Franse koningshuis Orléans, is maandag overleden. Dat heeft zijn zoon prins Jean, hertog van Vendôme, bekendgemaakt. ‘Monseigneur le Comte de Paris’ is 85 jaar geworden.

Henri volgde in 1999 zijn vader na diens overlijden op als pretendent voor de sinds 1870 vacante Franse troon. Voor monarchisten was Henri koning Henri VII. Hij baseerde zijn aanspraken op het koningschap van Louis-Philippe, die als laatste van de familie Orléans regeerde van 1830 tot 1848.

De graaf van Parijs kende een onstuimig familieleven met ruzies met zijn vader, zoons en broers over onder meer erfenissen, dynastieke rechten en wettige huwelijken. Henri trouwde tweemaal en had uit zijn eerste huwelijk met hertogin Marie-Therese van Württemberg vijf kinderen. Hun gehandicapte oudste zoon François overleed in 2017 op 56-jarige leeftijd, waardoor jongere broer prins Jean (53) nu het nieuwe familiehoofd wordt.

Gele hesjes

De graaf gold als zeer rechts. Via sociale media ging hij regelmatig tekeer tegen de achtereenvolgende Franse presidenten en de in zijn ogen verkwanseling van Franse waarden. Prins Jean heeft recent steun uitgesproken voor de gele hesjes-beweging. Bij enkele betogingen werden ook de symbolen van het koningshuis meegedragen.

Henri is op 14 juni 1933 in België geboren omdat een Franse wet de troonpretendenten van de verschillende koningshuizen niet toestond in Frankrijk te wonen. Die wet werd in 1950 veranderd. Behalve Henri maken ook de nakomelingen van keizer Napoleon III en de Bourbon-koningen aanspraak op de Franse troon.

Meer Andere Huizen