Japanse regering bepaalt regels troonsbestijging

Vorsten

18-01-2019 16:29:00

Alleen de twee volwassen leden van de keizerlijke familie mogen op 1 mei aanwezig zijn bij de ceremonie waar de nieuwe keizer Naruhito de traditionele regalia ontvangt. Dat heeft het kabinet onder leiding van premier Shinzo Abe besloten.

Dat betekent dat alleen prins Akishino, de enige broer van Naruhito, en hun oom prins Hitachi (83) de zogenoemde ‘Kenji to Shokei no Gi’ plechtigheid zullen bijwonen. De keizerlijke familie telt na het op 30 april geplande aftreden van keizer Akihito nog maar vier mannen. Naast de drie genoemde volwassenen is dat prins Hisahito, het twaalfjarige zoontje van prins Akishino.

Het kabinet zei in een toelichting dat de vrouwelijke leden van de keizerlijke familie niet worden uitgenodigd omdat zij ook geen opvolgingsrechten hebben. Bij de plechtigheid ontvangt de nieuwe keizer bijvoorbeeld het heilige zwaard en de andere kostbaarheden ten teken van zijn troonsbestijging. De enige vrouwelijke minister uit de Japanse regering is wel welkom omdat zij slechts toeschouwer is.

Sokui go Choken no Gi

Later op de dag zijn de vrouwelijke leden van de familie, waaronder dus ook de nieuwe keizerin Masako, kroonprinses Kiko en haar dochters Mako en Kako, wel aanwezig bij de eerste ontvangst door de keizer. Dat heet de Sokui go Choken no Gi-plechtigheid, waarbij ook leden van het parlement en vertegenwoordigers van lokale overheden zijn uitgenodigd.

Uitgebreidere plechtigheden en de inhuldiging zelf vinden plaats in oktober. Dan maakt het nieuwe keizerspaar ook een rijtoer in Tokio.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft