Koning Bhutan spreekt over vaderschap

Vorsten

07/07/2016 5:00 pm

Koning Jigme Khesar Wangchuk heeft donderdag officieel de zevende zitting van het tweede gekozen parlement van Bhutan gesloten. In een lange toespraak prees de koning de werkzaamheden van de 72 parlementariërs en sprak hij ook over zijn nieuwe rol als vader, sinds de geboorte van zijn zoon Jigme Nagyel in februari.

De koning herinnerde eraan dat hij nog maar tien jaar geleden op de troon kwam door het terugtreden van zijn vader. Op dat moment moest Bhutan nog beginnen op de weg naar democratie, die door beide koningen werd gewenst. ”We hebben als land veel ervaring moeten opdoen”, wist Jigme Khesar, ”maar we hebben ons land van meet af aan in de goede richting kunnen sturen.”

Hij zag de toekomst met vertrouwen tegemoet. De infrastructuur in het Himalaya-koninkrijk is de laatste jaren enorm vooruitgegaan. ”Ons land is kleiner geworden, afstanden kunnen door betere wegen sneller worden afgelegd. Er is internet, en televisie, die mensen dichter bij elkaar brengen”, zei de koning. Dat zorgt ook voor betere toegang tot informatie en kennis en versterkt economie en democratie, meende Jigme Khesar.

Zijn perspectief op de wereld was niet veranderd door het vaderschap zei de koning, het was juist versterkt. Hij hoopte een goede leraar te zijn voor zijn zoon die hem op een dag moet opvolgen. ”Ik hoop dan ook van hem te kunnen leren.”


Meer Andere Huizen