Koning Cambodja ontvangt Nederlandse ambassadeur

Vorsten

2019-01-19 15:44:00

Kees Rade kan eindelijk officieel aan de slag als Nederlandse ambassadeur in Cambodja. Eerder deze week mocht hij in de Troonzaal van het koninklijk paleis in Phnom Penh zijn door koning Willem-Alexander verstrekte geloofsbrieven aanbieden aan koning Norodom Sihamoni. Opnames daarvan werden zaterdag gedeeld op Instagram.

Een ambassadeur mag zijn werkzaamheden pas beginnen na het aanbieden van zijn geloofsbrieven aan het staatshoofd. De snelheid waarmee geloofsbrieven aangeboden kunnen worden, verschilt echter van land tot land. In Den Haag is het gebruik om voor nieuwkomers zo snel mogelijk een ontmoeting te regelen met koning Willem-Alexander, maar er zijn ook landen waar het zes maanden of langer kan duren.

Kees Rade is behalve ambassadeur voor Cambodja ook de hoogste Nederlandse diplomaat in Laos en Thailand. Hij heeft Bangkok als standplaats en nam vorig jaar maart de plaats in van de overleden ambassadeur Karel Hartogh. Het heeft dus bijna een jaar geduurd alvorens er in de Cambodjaanse koninklijke agenda tijd was om Rade te ontvangen. “Waardige ceremonie, een eer om ons Koninkrijk in dit Koninkrijk te vertegenwoordigen”, twitterde de diplomaat na de plechtigheid.

De Thaise koning Vajiralongkorn ontving Rade pas na negen maanden: op 8 december was Rade in Bangkok in de gelegenheid zijn aanstellingsbrief te overhandigen. In Laos kon hij al in september terecht. “Altijd een bijzonder moment in het leven van een diplomaat”, noteerde de ambassadeur daar toen over.


Meer Andere Huizen

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?