Koning maakt einde aan geruchtenstroom

Vorsten

2019-01-06 14:42:00

Het aftreden van sultan Muhammad V als koning komt na weken van geruchten over zijn gezondheid, een eventueel huwelijk met een voormalige Miss Moscow en zijn geschiktheid voor het het hoogste ambt van Maleisië. Maar afgelopen vrijdag ontkende premier Mahathir Mohamad nog dat de koning van plan was om af te treden.

Muhammad (49) is sinds de onafhankelijkheid van het land en de vorming van de federatie in 1957 de eerste Yang di-Pertuan Agong die tussentijds terugtreedt. Wel zijn er van zijn veertien voorgangers vier tijdens hun koningschap overleden. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2001.

Afgelopen week, net toen Muhammed na een afwezigheid van twee maanden zijn taken als koning weer had opgenomen, begon het op sociale media te gonzen van geruchten over een nakend aftreden. De premier mocht dan van niets weten, maar woensdag kwamen de andere sultans in een geheime bijeenkomst bijeen om over het koningschap te praten.

Miss Moscow

Muhammad had Maleisië namelijk geschokt met berichten dat hij tijdens zijn afwezigheid in Moskou was getrouwd met een 24 jaar jonger voormalig model. Het paleis heeft dat nimmer bevestigd en ook in dit geval zei de premier van niets te weten, maar op sociale media circuleerden talrijke foto’s van de koning en Miss Moscow 2015, Oksana Voevodina, tijdens wat toch veel weg had van een trouwceremonie.

Dat leidde met name bij streng gelovige moslims tot veel ophef en verontwaardiging. Hoe kon Oksana ooit worden geaccepteerd als koningin in de wetenschap dat er tal van foto’s van haar in bikini in omloop waren? Dat was ondenkbaar, al liet een voormalige advocaat-generaal van de regering weten dat het trouwen met een buitenlandse de Yang di-Pertuan Agong niet voor het ambt diskwalificeerde. In de verklaring van de Istana Negara, het koninklijk paleis, waarin het aftreden zondag werd bekendgemaakt, kondigt Muhammad aan terug te zullen keren naar Kelantan, waarvan hij in 2010 de sultan werd. Hij gaat zich weer bekommeren over het welzijn van de inwoners van de deelstaat, een taak die hij tijdelijk moest opschorten toen hij eind 2016 voor een periode van vijf jaar gekozen werd tot koning van de Maleisische federatie.


Meer Andere Huizen

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana