Koning Mswati is niet ziek, maar viert verjaardag thuis

Vorsten

16/04/2020 8:27 pm

Publieke vieringen van koninklijke verjaardagen worden overal in de wereld geschrapt. Het Afrikaanse koninkrijk eSwatini, het vroegere Swaziland, is geen uitzondering. Koning Mswati III wordt zondag 52 jaar en heeft besloten binnen te blijven om geen risico te lopen op besmetting met het coronavirus. Geld dat was bestemd voor de verjaardagsviering wordt nu gebruikt voor de bestrijding van de pandemie.

De koning had zich rond Pasen ook al niet laten zien hetgeen in verschillende media in Zuid-Afrika leidde tot speculaties over zijn gezondheid. De koning zou ernstig ziek zijn en in kritische toestand verkeren, aldus onbevestigde berichten. “De koning is niet ziek. Hij maakt het goed en leidt het kabinet vanuit het paleis. Af en toe vergadert hij met de premier en de minister van Volksgezondheid”, aldus minister Thuli Dlada (Buitenlandse Zaken) tegen VOA. De bewindsvrouw vond de geruchten “een erg zieke grap en erg lasterlijk.”

De autocratisch regerende koning Mswati III, in het buitenland vooral bekend door zijn grote aantal echtgenotes (minstens een dozijn), is niet de enige die zijn verjaardag binnenshuis moet vieren. De Deense koningin Margrethe (80) moest donderdag thuisblijven, evenals groothertog Henri (65) van Luxemburg. Koning Willem-Alexander zag Koningsdag afgelast worden en de Britse koningin Elizabeth, die later deze maand 94 jaar hoopt te worden, weet nu al dat de publieke viering in juni niet doorgaat.


Meer Andere Huizen