Koninklijke kritiek op premier Maleisië

Vorsten

07/10/2015 7:56 pm

KUALA LUMPUR – Premier Najib Razak van Maleisië heeft uit onverwachte hoek stevige kritiek gekregen. De sultans hebben de regering er woensdag van beschuldigd een vertrouwenscrisis te hebben veroorzaakt door geen duidelijkheid te scheppen over mogelijk gesjoemel bij het staatsfonds 1MDB, waarvan Razak de voorzitter is.

Het is uitzonderlijk dat de sultans, die in negen van de dertien deelstaten aan het hoofd staan, zich direct en openlijk met politieke zaken bemoeien. Ze hebben geen daadwerkelijke macht meer, maar wel veel invloed en hebben zeggenschap over religieuze zaken in hun staat. De veroordeling kwam aan de vooravond van de ‘239ste conferentie van heersers’, zoals de bijeenkomst heet.

De bijeenkomst vond plaats in het Koninklijk Paleis en ook de huidige koning Abdul Halim nam aan de beraadslagingen deel. Eens in de vijf jaar kiezen de sultans uit hun midden de Yang di-Pertuan Agong, oftwel koning of opperheerser die vervolgens vijf jaar dienst doet als staatshoofd van de federatie.

Najib Razak staat onder grote druk over ongeregeldheden bij 1MDB, dat een schuld heeft van 10 miljard euro. Deze zomer onthulde de Wall Street Journal dat uit het fonds ruim 622 miljoen euro was gestort op een rekening op naam van Razak. Volgens de premier was er geen sprake van corruptie, maar het onderzoek naar de gang van zaken maakt geen vorderingen en heeft het vertrouwen in de Maleisische economie ondermijnd. “De regering moet zorgen dat de bevolking vertrouwen houdt, en dat het recht voor iedereen hetzelfde is en dat er openheid is”, aldus de koninklijke leiders.


Meer Andere Huizen