Kritiek op prinses van Tonga

Vorsten

03/09/2015 4:48 pm

SYDNEY – Oude gebruiken in een nieuwe tijd kunnen nog wel eens voor misverstanden zorgen zo is prinses Pilolevu Tuita van Tonga deze week gebleken. In de Australische media en op internet is ophef ontstaan over het traditionele welkom dat de zus van koning Tupou VI in Sydney kreeg van haar eilandgenoten. Er werd schande van gesproken, terwijl de Tonganen juist gepikeerd waren over het Australische onbegrip.

Als uiterste teken van respect gingen vrouwen uit Tonga met hun gezicht op de grond liggen, zodat de prinses, aan wie ze eer wilden bewijzen, over hun ruggen kon lopen. Het is een oud gebruik, dat niet alleen is voorbehouden aan de koninklijke familie. Prinses Pilolevu weigerde over de ruggen te lopen, maar haar landgenotes wilden niet wijken.

De oplossing was pragmatisch. De prinses stapte behoedzaam over de vrouwen heen en tussen hen door, waardoor de symboliek werd bewaard, maar niemand een pijnlijke rug overhield aan de ceremonie. Op opnames echter die in Australië op sociale media circuleerden was dat onderscheid niet zo duidelijk te zien. Pilolevu kreeg dan ook de volle laag voor haar vermeende onmenselijke gedrag.

Gratis voor jou


Meer Andere Huizen