Liechtenstein weer welkom bij Hans Adam II

Vorsten

10/08/2015 1:38 pm

VADUZ – Liechtenstein bereidt zich voor op de 75e viering van de nationale feestdag. Dat is in het kleine vorstendom tussen Oostenrijk en Zwitserland de plaatselijke versie van ‘Koningsdag’. Net als in bijvoorbeeld Engeland en Luxemburg wordt de verjaardag van de vorst niet gevierd op de dag zelf, maar op een latere, zonniger datum: 15 augustus.

De keuze voor die dag was in 1940 een zeer pragmatische. Toenmalig vorst Franz Josef II was jarig op 16 augustus, een dag na het feest van Maria Hemelvaart. Dat was in het katholieke Liechtenstein al een vrije dag. Daarom werd besloten het nuttige met het aangename te combineren en van de kerkelijke feestdag ook een nationale feestdag te maken.

Toen Franz Josef in november 1989 overleed besloot zijn opvolger vorst Hans Adam II, die in februari jarig is, de datum van de nationale feestdag niet te wijzigen. Wel voegde hij een nieuw element toe: een ceremonie op de weide naast Slot Vaduz, waar het staatshoofd een toespraak houdt. Na afloop is de hele bevolking uitgenodigd een glas te komen drinken in de rozentuin van het kasteel, waar de vorstelijke familie zich vrijelijk onder de bezoekers mengt.

Hans Adam II houdt sinds 2004, toen hij de leiding van de dagelijkse gang van zaken in het ministaatje overdroeg aan zijn zoon erfprins Alois, de toespraak niet meer zelf. Die taak heeft nu Alois, die het podium zaterdag deelt met parlementsvoorzitter Albert Frick.


Meer Andere Huizen