Mako gaat op bezoek in Brazilië

Vorsten

2018-01-29 15:58:00

De Japanse prins Akishino en zijn vrouw Kiko gaan in juni naar Hawaii, heeft een woordvoerder van het Keizerlijk Hofagentschap laten weten. Hun dochter prinses Mako gaat een maand later naar Brazilië. De verwachting is dat dat haar laatste reis zal zijn als lid van de keizerlijke familie. Na haar huwelijk later dit jaar maakt ze daar geen deel meer van uit.

Het Japanse prinselijk paar gaat naar Hawaii ter gelegenheid van de herdenking van de komst van de eerste Japanse immigranten, dit jaar 150 jaar geleden en voor de tijd dat Hawaii deel uitmaakte van de Verenigde Staten. Hawaii was tot 1893 een zelfstandig koninkrijk, en nodigde Japanners uit zich daar te vestigen. Een eeuw geleden was bijna 43 procent van de eilandbevolking van Japanse afkomst, tegenwoordig is het zo’n zestien procent.

Prinses Mako gaat voor een soortgelijke herdenking naar Brazilië, waar 110 jaar geleden de eerste Japanse immigranten zich vestigden. In Brazilië woont de grootste groep Japanners buiten Japan zelf, ruim 1,6 miljoen. Vooral in en rond São Paulo is de Japanse gemeenschap nog sterk vertegenwoordigd, en de keizerlijke familie heeft ook bij voorgaande jubilea aandacht besteed aan de overzeese landgenoten.

Voor Mako wordt het haar laatste uitstapje namens haar grootvader keizer Akihito. De door de Amerikanen opgelegde naoorlogse constitutie bepaalt dat vrouwelijke leden van het keizershuis bij een huwelijk met een niet-lid van het keizershuis, hun status en positie als lid van het keizershuis verliezen. Dit om te voorkomen dat de keizerlijke familie te groot werd, zoals dat voor de oorlog het geval was.

De verordening heeft nu echter een tegenover gesteld effect omdat er in de jongste generatie slechts één jongen is geboren en er na het trouwen van alle zes nu nog ongehuwde prinsessen bijna geen keizershuis meer overblijft.


Meer Andere Huizen

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana