Maleisische sultans moeten koning kiezen

Vorsten

06-01-2019 13:37:00

Sultan Ahmad Shah van de Maleisische deelstaat Pahang komt als eerste in aanmerking voor de opvolging van de zondag plotseling afgetreden koning van Maleisië en sultan van Kelantan, Muhammad V. Het is echter de vraag of hij ook daadwerkelijk wordt gekozen, gezien zijn hoge leeftijd (88) en zwakke gezondheid.

Maleisië is een federatie van dertien deelstaten. Negen daarvan hebben een monarch aan het hoofd. Uit hun midden kiezen deze negen elke vijf jaar de Yang di-Pertuan Agong oftewel koning van Maleisië. Dat is in 1957 voor het eerst gebeurd en toen is ook een volgorde vastgesteld waarbij de sultans op basis van de toen geldende anciënniteit aan de beurt komen.

Er kan van de volgorde worden afgeweken maar in beginsel wordt de lijst aangehouden. Het is echter ook wel eens gebeurd dat iemand niet gekozen wilde worden of door zijn collega’s niet geschikt werd gevonden. In 1957 vond de toenmalige sultan van Johor zichzelf te oud en kreeg de sultan van Pahang – de vader van Ahmad Shah – in vijf kiesrondes niet voldoende steun.

Vergadering van sultans

Maleisië heeft ook een onderkoning, die waarneemt wanneer de Yang di-Pertuan Agong niet in staat is zijn taken uit te voeren. Dat gebeurde de afgelopen twee maanden toen Muhammad V verlof had gevraagd. Toen nam sultan Nazrin van de deelstaat Perak tijdelijk het koningschap waar. Maar de onderkoning is niet per se de sultan die als volgende aan de beurt is. Voor Nazrin gaan de sultans van Pahang en Johor.

De vergadering van sultans moet nu een nieuwe koning kiezen. De eerste vraag daarbij is of de sultan van Pahang bereid en in staat is om het koningschap op zich te nemen. De leeftijd hoeft op zich geen belemmering te zijn. De Maleisische premier Mahathir Mohamad is tenslotte al 93 jaar. Hij heeft eerder al gewerkt met Ahmad Shah die van 1979 tot 1984 diende als zevende koning van Maleisië.

Ahmad Shah zou de tweede sultan worden die voor de tweede keer Yang di-Pertuan Agong wordt. De voorganger van de nu afgetreden Muhammad V, de sultan van Kedah, was de eerste die twee keer koning werd (1970-1975 en 2011-2016).

Meer Andere Huizen