Masako bij wetenschappelijke lezing

Vorsten

2018-01-10 20:45:00

De Japanse prinses Masako heeft woensdag in het Keizerlijk Paleis in Tokio voor het eerst in vijftien jaar de traditionele bijeenkomt met academici bijgewoond. Vrijdag echter slaat ze de even traditionele nieuwjaarspoëziebijeenkomt over. Die duurt te lang en vergt te veel energie aldus een verklaring van de Keizerlijke Hofhouding.

Elk jaar is er een soort nieuwjaarssymposium voor het keizerlijk paar, die ook de uitgebreide familie uitnodigt bij de zogenoemde ‘Kosho Hajime’ nieuwjaarslezing door vooraanstaande geleerden. Dat is een ontspannen samenzijn, met power point presentaties en lichte kost.

De keizerlijke familie is in jacquet en de dames zijn in het lang, inclusief hoed, handschoenen en waaiers. Keizer Akihito en keizerin Michiko zitten tegenover de academicus, en naar Japans gebruik zitten ze op het puntje van hun stoel. Achterover leunen is er niet bij. Voor de geleerde geldt hetzelfde, al mag hij of zij wel zijn aantekeningen raadplegen.

Emeritus-professor Kazui Tashiro van de Keio Universiteit gaf een lezing over de handel tussen Japan en het Koreaans schiereiland in de periode 1603 tot 1868, min of meer de tijd dat er via Deshima ook handel werd gedreven met Nederland. Emeritus-professor Naoyuki Osaka sprak over het werkend geheugen terwijl Akira Fujishima, rector van de Tokio Universiteit voor Wetenschappen vertelde over zonne-energie en fotokatalysatie.


Meer Andere Huizen

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!