‘Niets mag kroning Thailand in de weg staan’

Vorsten

2019-01-07 14:25:00

Mogelijk uitstel van de parlementsverkiezingen is geen reden om kritiek te hebben op de kroning van koning Vajiralongkorn. Die ceremonie moet het Thaise volk ,,vreugde en geluk” brengen ,,omdat het volk veel respect heeft voor de monarchie.” Dat is de mening van Pornpeth Wichitworachai, de door de militaire junta benoemde voorzitter van de nationale wetgevende vergadering (NLA), het niet-gekozen parlement.

Hij vindt dat niets de kroningsplechtigheden in de weg mag staan, ook de lang verwachte en al enkele keren uitgestelde verkiezingen niet. ,,De regering moet alle voorbereidingen treffen die horen bij zo’n speciale gebeurtenis als de kroning”, aldus Wichitworachai.

Hij reageerde op protesten tegen het door de junta afgelopen week al voorzichtig aangekondigde voornemen de op 24 februari verwachte stembusgang uit te stellen om eventuele conflicten met de voor 4 mei aangekondigde kroning te voorkomen. In feite is vanwege de kroning de hele periode tussen 15 april en 20 mei gereserveerd voor plechtigheden die daar mee te maken hebben.

Middelbare scholieren

In de media lieten fervente royalisten zich maandag ook horen met felle kritiek op degenen die de afgelopen dagen de straat zijn opgegaan uit protest tegen uitstel. Middelbare scholieren zijn op hun beurt boos op juntaleider en premier Prayut Chan-o-cha omdat vanwege de voorgenomen verkiezingen op 24 februari op de universiteit toelatingsexamens een week naar voren waren gehaald, waardoor zij minder studietijd hadden. Als er uitstel komt, willen de scholieren de examens weer op de oorspronkelijke data hebben.

De premier heeft hen om geduld gevraagd omdat er nog geen datum bekend is gemaakt. Prayut heeft de verkiezingen eerder in 2015, 2016 en 2017 uitgesteld.


Meer Andere Huizen

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?