Ophef om Yoda naast Saudische koning

Vorsten

2017-09-22 17:39:00

In Saudi-Arabië is ophef ontstaan over een foto van koning Faisal in een lesboek maatschappijleer. Daarop is Faisal, die van 1964 tot 1975 aan het hoofd stond van het olierijke koninkrijk, zij aan zij te zien met het Star Wars-personage Yoda.

Hoe de afbeelding in het lesboek voor middelbare scholieren terecht is gekomen, is een raadsel. Het gaat om een foto uit juni 1945, toen Faisal nog prins en minister van Buitenlandse Zaken was. Het beeld is gemaakt in San Francisco, waar Faisal het Handvest van de Verenigde Naties ondertekende.

De historische foto werd onder handen genomen door de Saudische kunstenaar Abdullah Al Shehri. “Ik heb het beeld bewerkt, maar ik ben niet de persoon die hem in het boek heeft gezet”, zei Abdullah tegen de New York Times. De 26-jarige kunstenaar photoshopte meer iconen uit de popcultuur in historische foto’s en exposeerde zijn werk in onder meer Dubai, Houston en Aspen.

Maatregelen

Abdullah werd door zijn moeder gewezen op zijn werk in het lesboek maatschappijleer. Zijn moeder is biologiedocente, herkende het werk van haar zoon en stuurde hem een berichtje. De foto ging al snel viral en de kunstenaar kreeg veel positieve reacties. “Ik heb de koning absoluut niet willen kwetsen.”

Ahmed al-Eissa, de Saudische minister van onderwijs, bood via Twitter zijn excuses aan voor de “onbedoelde fout”. De minister liet weten dat een gecorrigeerde versie van het lesboek wordt gedrukt. Ook liet hij weten dat een officieel onderzoek is gestart om na te gaan hoe de foto in het boek maatschappijleer is terechtgekomen en om “de juiste maatregelen te nemen”.


Meer Andere Huizen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt