Overlijden van laatste sjah herdacht

Vorsten

27/07/2015 7:49 pm

PARIJS – De familie van Mohammed Reza, de laatste sjah van Iran, heeft maandag zijn 35e sterfdag herdacht. Zijn weduwe keizerin Farah Pahlavi, had op haar onlangs vernieuwde website een filmpje geplaatst met foto’s van haar man. Daarbij sprak zij zelf een eerbetoon aan de in 1979 uit Iran verdreven sjah uit. Op één van de foto’s is Mohammed Reza te zien geflankeerd door koningin Juliana en prins Bernhard. De opname is gemaakt tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland eind jaren vijftig.

Ook via Facebook en Twitter herdacht de sinds 1979 in ballingschap levende keizerlijke familie de in Cairo begraven sjah. “Op de 35ste verjaardag van zijn overlijden, herinneren we onze geliefde en visionaire koning. In onze familie, herinneren we hem ook als een geliefde zoon, broer, echtgenoot, vader, grootvader en vriend van zovelen. Hij wordt nog steeds gemist”, aldus kroonprins Reza en zijn vrouw Yasmine.

De sjah was na de omverwerping van zijn regime nergens in de wereld nog welkom terwijl Iran probeerde hem uitgeleverd te krijgen en te veroordelen. De sjah was doodziek, al was dat bij zijn vertrek nog niet bekend. Uiteindelijk kreeg hij onderdak van de toenmalige Egyptische president Anwar Sadat. Dat is ook de reden dat Mohammed Reza in een moskee in Cairo is begraven. “Tijdelijk”, aldus de familie, in de hoop op een herbegrafenis in Iran.


Meer Andere Huizen