Prins Ali steunt strijd voor voetballer

Vorsten

27/01/2019 1:15 pm

De Jordaanse prins Ali, een halfbroer van koning Abdullah, heeft zich zondag geschaard achter de groeiende campagne om de voetballer Hakeem Al-Araibi vrij te krijgen. Al-Araibi wordt sinds eind november vastgehouden in Thailand en wacht mogelijk uitzetting naar zijn geboorteland Bahrein. De speler heeft echter de vluchtelingenstatus in Australië.

“Bevrijd Hakeem!”, twitterde prins Ali, die op Twitter 771.000 volgers heeft. “Jullie stilzwijgen als bestuurders is een schande en is beschamend. Bescherm jullie spelers”, zei hij onder meer tegen FIFA, de Thaise voetbalbond en de Aziatische voetbalfederatie. Die organisatie wordt geleid door sjeik Salman Ibrahim Al-Khalifa, een lid van de koninklijke familie van Bahrein.

Ali, die zelf in de race is geweest om baas te worden van FIFA, vindt dat de wereldvoetbalorganisatie harder moet optreden. FIFA heeft een oproep gedaan aan de Thaise militaire leider om de speler vrij te laten en het Internationaal Olympisch Comité heeft zich daar zaterdag achter geschaard.

Aanhouding

Hakeem Al-Araibi was speler van de nationale ploeg van Bahrein maar ontvluchtte zijn land in 2014 nadat hij was vervolgd voor kritiek op het regime. Australië gaf hem politiek asiel en in 2017 ook de status van vluchteling. Tijdens een trip met zijn vrouw naar Thailand werd hij aangehouden op basis van een melding van Interpol.

Sindsdien is gebleken dat Interpol daarmee de eigen regels schond omdat erkende vluchtelingen niet aangehouden mogen worden op verzoek van het land dat ze zijn ontvlucht. Interpol heeft het arrestatieverzoek ingetrokken, maar Thailand heeft de voetballer niet vrijgelaten. Naast verschillende voetbalinstanties heeft ook de Australische regering gevraagd Hakeem Al-Araibi terug te laten keren naar Australië.

De speler, die al eens gevangen heeft gezeten, vreest voor zijn leven wanneer hij naar Bahrein wordt uitgezet.


Meer Andere Huizen