Nicolae dankbaar voor besluit Mihai

Vorsten

11/08/2015 2:26 pm

BOEKAREST – Nicholas Medforth-Mills, elf dagen geleden nog prins Nicolae van Roemenië, heeft dinsdag een korte schriftelijke verklaring gegeven. Dat deed hij als reactie op het maandag bekendgemaakte besluit van zijn grootvader koning Mihai om zijn titels terug te nemen en hem uit de lijn van troonopvolging te halen.

De ex-prins zei het besluit te verwelkomen. De manier van leven die van hem werd verwacht als toekomstig erfgenaam van de troon kon hij naar eigen zeggen ‘moeilijk accepteren.’ Met ‘hartzeer’ moest Nicholas dan ook erkennen dat het besluit ‘welkom’ was. Hij zou zich blijven inzetten voor de goede doelen die hij de afgelopen jaren op zich had genomen, zoals sport en milieu, en zou proberen om ook de idealen van de koninklijke familie te blijven uitdragen.

In zijn verklaring sprak hij dank uit voor alle steun die hij de afgelopen jaren in Roemenië had ontvangen, en voor alle wijze raad van centrale en lokale autoriteiten die hem met open armen hadden verwelkomd en geholpen. Ook bedankte Nicholas zijn familie voor de ‘liefde en begrip.’ Hij wenste Gods zegen voor Roemenië en het koningshuis.

Fietstocht

Nicholas Medforth-Mills is in 1985 in Zwitserland geboren uit het eerste huwelijk van prinses Elena van Roemenië met Robert Medforth-Mills. Hij vergezelde zijn grootvader koning Mihai in 1992 bij diens korte terugkeer in het post-communistische Roemenië, maar kwam pas weer in beeld toen de koning hem in 2007 aanwees als toekomstig troonpretendent. In 2010 werd Nicholas – die aanvankelijk geen Roemeens sprak – prins, en vanaf die tijd ondernam hij steeds meer publieke activiteiten.

Die hadden een moderne en sportieve snit, zoals een dagenlange fietstocht dwars door Roemenië om geld in te zamelen voor boeken voor de jeugd.


Meer Andere Huizen