Roemeense bankbiljetten met kroon

Vorsten

22-12-2017 12:36:00

De Roemeense centrale bank begint vanaf 1 januari 2018 met het langzaam vervangen van de bankbiljetten. Daarop staat het staatswapen afgebeeld, maar zonder de vorig jaar weer ingevoerde ijzeren kroon van koning Carol I. De wet waarin de kroon weer aan het staatswapen werd toegevoegd, bepaalt dat voor 31 december alle bij overheidsinstellingen in gebruik zijnde emblemen of afbeeldingen vernieuwd moeten zijn.

De ‘Banca Nationala a României’ (BNR) haalt de oude bankbiljetten, waarop het staatswapen in een hoekje staat, niet meteen uit de circulatie, maar de bestaande biljetten blijven geldig. Nieuwe biljetten worden in omloop gebracht naar behoefte, zo liet de BNR weten.

De kroon verdween in januari 1948 na de afschaffing van de monarchie door het communistische bewind uit het wapen, en keerde ook niet terug na de ommekeer in 1989. Vorig jaar echter bepaalde het parlement dat de ijzeren kroon zoals die werd gebruikt door de eerste koning Carol de kop van de afgebeelde adelaar zou moeten sieren.

Voor omzetting van alle bestaande wapenschilden, insignes op uniformen en dergelijke werd twee jaar uitgetrokken. Servië, Montenegro en Bulgarije gebruiken ook een staatswapen met de koningskroon, als verwijzing naar het verleden toen die landen een koninkrijk waren.

Meer Andere Huizen