Roemeense Margareta zet kersttraditie voort

Vorsten

2017-12-24 14:20:00

De Roemeense kroonprinses Margareta heeft zondag voor de eerste keer de traditionele kerstboodschap uitgesproken. Ze trad daarmee in het voetspoor van haar eerder deze maand overleden vader, koning Mihai.

“Gedurende vele decennia, door de donkerste dagen van de oorlog en de communistische dictatuur die daarop volgde, stuurde koning Mihai zijn boodschap naar de natie. Vanaf mijn vroege kinderjaren herinner ik me de zorg waarmee mijn vader de toespraken schreef en het wikken en wegen om de juiste woorden te vinden. De kerstboodschap was voor hem in de dagen van ballingschap de enige vorm van communicatie met de Roemenen”, aldus Margareta.

,,Dit is onze eerste Kerstmis zonder koning Mihai, maar dit jaar staan we niet alleen stil bij de geboorte van Christus maar brengen we ook een eerbetoon aan het leven en de prestaties van de vierde monarch van de moderne Roemeense staat.”

Margareta, nu aangeduid als ‘bewaarder van de kroon’, keek in haar rede ook naar de toekomst. ,,De koninklijke familie zal met dezelfde standvastigheid doorgaan met het ondersteunen en consolideren van de belangen van ons land. In de komende maanden zal ik, in overeenstemming met de autoriteiten van de staat, een aantal stappen bekendmaken om het werk van mijn vader voort te zetten.”

In een aparte boodschap op Facebook wenste Margareta’s neef, ex-prins Nicolae, de Roemenen mede namens partner Alina een ‘vredige kerst’. Kerstmis, aldus de enige kleinzoon van koning Mihai, biedt ”ons Roemenen de mogelijkheid om nader tot elkaar te komen”.


Meer Andere Huizen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt