Roemeense monarchisten teleurgesteld

Vorsten

12/08/2015 12:16 pm

BOEKAREST – Monarchisten in Roemenië hebben met ontzetting en onbegrip gereageerd op het eerder deze week bekendgemaakte besluit van koning Mihai (94) om zijn enige kleinzoon prins Nicolae (30) zijn titels en plaats in de lijn van troonopvolging te ontnemen.

“Het verwijderen van Nicolae, het meest populaire lid van de koninklijke familie, maakt een einde aan alle hoop op herstel van de monarchie”, aldus Bogdan Duca, lid van meerdere monarchistische clubs woensdag tegen de krant Adevarul.

De schrijver en fervent royalist Marius Ghilezan gelooft volgens Adevarul zelfs in een paleiscoup. “Nicolae is charismatisch, vernieuwend en door hem waait er een frisse wind door het koningshuis. Dat hadden we nodig. Niemand snapt waarom hem dit lot treft. Het is onterecht. Ik denk dat koning Mihai in de val van samenzweerders is gelopen.”

De beschuldigende vinger gaat daarbij naar Mihai’s schoonzoon prins Radu, een voormalige acteur die getrouwd is met kroonprinses Margarita. Op foto’s die het paleis heeft verspreid, is Radu aanwezig bij het beraad begin augustus waar Mihai tot zijn opmerkelijk beslissing kwam.

Roemeense politieke partijen wilden niet reageren op het besluit. “We hebben er kennis van genomen”, aldus Ionuţ Stroe van de liberale partij PNL.


Meer Andere Huizen