Roemenen verlangen uitleg van koning

Vorsten

11/08/2015 12:27 pm

BOEKAREST – Koning en koningshuis zijn de Roemenen uitleg verschuldigd over het verrassende en schokkende besluit van koning Mihai om zijn kleinzoon prins Nicolae zijn titels te ontnemen en uit de lijn van troonopvolging te halen. Dat besluit werd maandag door het hof bekendgemaakt. “In een tijd van openheid moet ook het paleis openheid van zaken geven”, aldus de vooraanstaande krant Adevarul dinsdag.

De dramatische beslissing van de hoogbejaarde Mihai (94) is met raadselen omgeven. Een raadsman van de koninklijke familie verklaarde maandag nog dat Nicolae (30) voor zichzelf een andere bestemming zag dan als Roemeens troonprentendent. Maar het communiqué van het hof was dermate vaag dat er ook een strafexercitie van Mihai in kan worden gezien. “Wat heeft de prins gedaan?”, vraagt Adevarul zich dan ook af.

De krant wijst erop dat Mihai’s vader, de latere koning Carol II, tot tweemaal toe uit de lijn van troonopvolging is gehaald. Eerst in 1918 toen hij als kroonprins het leger zonder toestemming van zijn vader verliet en in Odessa huwde met een burgermeisje en in 1925 opnieuw toen hij met een andere vrouw wilde gaan hokken in Frankrijk.

“Roemenië was toen nog een monarchie dus de impact was vele malen groter, maar dat neemt niet weg dat we ook nu willen weten wat er aan de hand is”, schrijft de krant. De monarchie kon immers ook nu, vooral door het respect voor de in 1947 afgezette Mihai, nog op veel steun rekenen en Nicolae was de afgelopen vijf jaar klaargestoomd voor een voorname rol in de maatschappij.


Meer Andere Huizen