Verjaardagsfeest kroonprins Aleksandar

Vorsten

20/07/2015 2:53 pm

BELGRADO – De Servische kroonprins Aleksandar II heeft de afgelopen drie dagen zijn 70e verjaardag op royale wijze gevierd. Eregasten op het feest in Belgrado waren koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden en prins Albert II van Monaco.

Opvallendste gast was echter kroonprins Nikola II van Montenegro, die voor het eerst een Servisch koninklijk feest bijwoonde. Andere gasten waren het Bulgaarse koningspaar en de Roemeense kroonprinses Margarita en haar man prins Radu. Op het programma stonden onder meer een rondvaart over de Donau, een feest in de tuin van het paleizencomplex met zang en dans en een bezoek aan een bazaar van vluchtelingenvrouwen.

Aleksandar werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Londense Claridge’s hotel geboren terwijl zijn ouders nog in ballingschap waren. Terugkeer naar Joegoslavië bleek niet mogelijk want in Belgrado hadden de communisten onder Josip Broz Tito de macht stevig in handen. Enkele maanden na zijn geboorte werd de monarchie afgeschaft. Aleksandar, die de Britse prinses (nu koningin) Elizabeth als peettante kreeg, was hij na zijn ouders staatsvijand nummer 3.

Herstel van de monarchie

Aleksandars ouders hielden het in de nasleep van de oorlog niet lang met elkaar uit en koning Petar II, die naar Amerika verhuisde, greep regelmatig naar de drank. Voor de kroonprins veranderden de vooruitzichten met het uiteenvallen van Joegoslavië en het einde van het communisme in Oost-Europa. Hoewel zijn Servisch allesbehalve gepolijst was, ging Aleksandar zich weer bemoeien met zaken in het vaderland dat hij tot 1991 nog nooit had bezocht.

De kroonprins woont sinds 2000 weer in Servië en pleit voor invoering van een constitutionele monarchie. Hij heeft de genationaliseerde koninklijke paleizen weer teruggekregen en neemt actief deel aan het sociale leven in Belgrado, zonder overigens veel vooruitzicht te hebben op herstel van de monarchie.


Meer Andere Huizen